Orthomoleculair therapeut

In de orthomoleculaire geneeskunde staat het gebruik van goede, uitgebalanceerde voedingsstoffen centraal. Orthomoleculair klinkt nogal zwaarwichtig, maar in de praktijk is juist het tegenovergestelde het geval. Orthomoleculair betekent niets anders dan de juiste voedingsstoffen in de juiste verhoudingen tot zich te nemen. Dit optimaliseert de biochemische processen in het lichaam. Daarbij is het slikken van vitamine- en mineralenpillen alleen zeker niet voldoende.

In feite begint orthomoleculair bij ons dagelijks eten. Voeding is namelijk een zeer complexe samenstelling van verschillende stoffen, te verdelen in macro- en micronutriënten. De noodzakelijke voedingsstoffen zijn de macronutriënten:

• Koolhydraten

• Vetten

• Eiwitten

• Vezels

Daarnaast bevat de juiste voeding een zeer grote variëteit aan micronutriënten, zoals vitaminen, mineralen, spoorelementen, en verschillende andere bioactieve stoffen, zoals bioflavonoïden.

Orthomoleculaire voeding richt zich vooral op het in stand houden en optimaliseren van de lichaamsfuncties. De orthomoleculaire geneeskunde zich richt op de behandeling van patiënten met behulp van voedingssupplementen en kruiden. Een orthomoleculair therapeut heeft de kennis om de patiënt een optimale hoeveelheid aan voedingssupplementen te adviseren om het verstoorde evenwicht in het lichaam weer te herstellen.