MAAG- OF BUIKKLACHTEN

Wist u dat veel mensen maag- of andere buikklachten, dan wel problemen met de spijsvertering hebben? Soms zijn het duidelijke klachten, in andere gevallen vage klachten. De betrokkenheid van de alvleesklier (pancreas) wordt daarbij vaak over het hoofd gezien. Vroege symptomen die aan een aandoening van de alvleesklier moeten doen denken zijn:

• Onduidelijke, vage bovenbuikklachten

• Hoorbaar ‘gerommel’ in de buik

• Een vol gevoel in maag en/of darmen

• Stinkende ontlasting en winden

• Massieve en ‘explosieve’ stoelgang

• Vet, koffie en alcohol worden vaak niet goed verdragen

• Meer of minder ernstige pijnen in de bovenbuik

• Voedselintolerantie en allergieën

SALVESTROL

Wist u dat de voedingswaarde van biologische en niet-biologische groenten en fruit meestal alleen wordt afgemeten aan de vitaminen en mineralen die ze bevatten. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat in biologisch-geteelde groenten en fruit salvestrolen aangemaakt worden om zich te beschermen tegen schimmels. Bij niet-biologische groenten en fruit doen de planten geen moeite meer deze beschermende stoffen zelf te produceren omdat ze van buitenaf worden bespoten met bestrijdingsmiddelen.

ANTIOXIDANTEN

Wist u dat groenten veel fytosterol bevatten? Dat zijn stoffen (antioxidanten) die vooral vrijkomen bij het snijden van groenten. Als je in je vinger snijdt, worden er door ons lichaam ook gelijk antistoffen aangemaakt. Wanneer u de groenten ca. een half uur voor het bereiden al gesneden klaarzet, ontwikkelt er extra fytosterol!

GEESTELIJKE, ZIELSMATIGE EN LICHAMELIJKE GEZONDHEID

Wist u dat er een boek is van H.C. Moolenburgh, een Haarlemse huisarts, “OP JE GEZONDHEID”? Dit boek vertelt hoe geest, ziel en lichaam gezond te houden in een bedreigde wereld. Dit boek is een must voor iedere leek die zijn geest, ziel en lichaam gezond wil houden; maar ook voor artsen, met name uit het reguliere circuit, die kennisnemen van de ruim driehonderd bladzijden kan dit laatste verschenen boek van dokter Moolenburgh werken als een eyeopener.

DE CHOLESTEROL-LEUGEN

Wist u dat er een boekje is over CHOLESTEROL met als titel: “De cholesterol-leugen”, van prof. dr. Walter Hartenbach? Deze arts vermeldt heel duidelijk in zijn boek dat het gevaarlijk is de cholesterolspiegel te willen verlagen en dat verlaging leidt tot een bedenkelijke vermindering van de mentale en fysieke prestatievermogens en dat het de kans op kanker vergroot! Een binnen families verhoogd cholesterol, gekoppeld aan het veelvuldig voorkomen van hart- en vaatziekten, zoals we zo vaak horen, is volkomen uit de lucht gegrepen. Cholesterolafzettingen in de bloedvaten ontstaan pas in het eindstadium, nadat andere organen zijn verzadigd.

KOKOSOLIE

Wist u dat kokosolie zeer gezond is en bij uitstek geschikt voor bakken, wokken, frituren en braden? Het bevat vetzuren die zorgen voor directe energie en wordt beperkt opgeslagen als energiereserve. Dus een aanrader voor sporters en mensen met overgewicht. Kokosolie bestaat voor 55% uit laurine- en caprinezuur, die antibacteriële en antivirale eigenschappen hebben. Laurinezuur, dat ook in mindere mate in roomboter voorkomt, is gunstig voor het cholesterol.